Co zjeść przed bieganiem? Przekąski okołotreningowe

Co zjeść przed treningiem, jeśli do jego rozpoczecia zostało niewiele czasu? Ma być smacznie, lekko i energetycznie. Zanim pójdziesz pobiegać musisz przyswoić trochę paliwa, bez tego twój trening nie będzie efektywny. Sprawdź, kilka prostych przepisów na przekąski okołotreningowe, które z łatwością wykonasz samodzielnie w domu.
Budyń czekośliwkowy. Co jeść przed treningiem? Budyń czekośliwkowy. Co jeść przed treningiem? http://kuchniasportowca.pl

Budyń czekośliwka

Składniki:

- Śliwki, słodkie- 170 g (4 szt.)
- Gorzka czekolada - 20 g (1 pasek)
- Kasza jaglana - 40 g
- Mleko 2% lub roślinne - 200 g
- Kakao - 1 łyżeczka (5 g)
- Daktyle - 20 g (4 szt.)
- Sól - szczypta

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną opłucz na sitku wrzątkiem.
2. Wyjmij pestki ze śliwek, pokrój je na mniejsze kawałki.
3. Zalej śliwki i kaszę w garnuszku mlekiem, dodaj daktyle i gotuj z dodatkiem soli na małym
ogniu około 15 minut.
4. Po tym czasie dodaj czekoladę, wymieszaj aby się rozpuściła i dodaj kakao.
5. Zblenduj na gładki budyń.
6. Zimą możesz użyć 40 g suszonych śliwek zamiast świeżych

Więcej znajdziesz na http://kuchniasportowca.pl

Brzoskwiniowy mus jogurtowy z chrupiącą posypką Brzoskwiniowy mus jogurtowy z chrupiącą posypką http://kuchniasportowca.pl

Brzoskwiniowy mus jogurtowy z chrupiącą posypką

Składniki:

Mus
- Dojrzałe, słodkie brzoskwinie - 80 g (1 szt.)
- Banan - 120 g (1 szt.)
- Liść mięty - 2 szt.
- Jogurt naturalny - 100 g

Posypka

- Płatki jaglane - 20 g
- Olej kokosowy - 3 g
- Migdały - 10 g
- Cynamon - szczypta
- Miód - 6 g (1/2 łyżeczki)

Wykonanie:

1. Na patelni rozpuść olej, dodaj płatki, posiekane drobno migdały i praż przez około minutę, raz
po raz mieszając.
2. Dodaj miód i cynamon i mieszaj aż płatki wchłoną miód.
3. Kiedy posypka ostygnie, posyp nią mus.
4. Brzoskwinie zblenduj z bananem.
5. Wymieszaj z jogurtem.

Więcej znajdziesz na http://kuchniasportowca.pl

Ciecierzycowe kulki Ciecierzycowe kulki http://kuchniasportowca.pl

Ciecierzycowe kulki

Składniki:

- Ciecierzyca w puszce lub ugotowana - 240 g (1 puszka)
- Masło orzechowe lub słonecznikowe - 50 g (2 łyżki)
- Daktyle - 50 g (1 garść)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Wiórki kokosowe - 40 g (1/2 szklanki)
- Cynamon - 10 g (do obtoczenia)

Wykonanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na chwilę do namoczenia. Przed dodaniem do masy dobrze je odsącz.
2. Wylej zalewę, w której znajduje się ciecierzyca, opłucz ją pod bieżącą wodą.
3. Zblenduj z masłem orzechowym, daktylami i cynamonem.
4. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
5. Uformuj nieduże kulki, a następnie oprósz je cynamonem.

Więcej znajdziesz na http://kuchniasportowca.pl

Szarlotkowe smoothie jaglane Szarlotkowe smoothie jaglane http://kuchniasportowca.pl

Szarlotkowe smoothie jaglane

Skałdniki:

- Kasza jaglana - 40 g suchej
- Woda - 240 g (1 szklanka)
- Sól - szczypta
- Kwaśne jabłko - 250 g (1 duża szt.)
- Cynamon - 1/3 łyżeczki
- Mleko krowie lub roślinne - 100 ml
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)

Wykonanie:

1. Kaszę przepłucz wrzątkiem i ugotuj w 1 szklance wody razem z pokrojonym jabłkiem i szczyptą soli.
2. Kiedy będzie gotowa (ok. 12-15 min.) dodaj cynamon, miód i mleko.
3. Zblenduj na gładko.

Więcej znajdziesz na http://kuchniasportowca.pl

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.