Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- orzechy włoskie
- olej kokosowy
Wykonanie: Wymieszaj w miseczce płatki, zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, następnie dodaj miód i cynamon. Gruszkę pokrój w plastry i smaż na patelni w powstałej zalewie, aż owoc będzie skrmelizowany po obu stronach. Płatki wymieszaj z jogurtem, na wierzch ułóż gruszkę i posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Składniki:
pasta z pomidorkami
- suszone pomidorki (1-2 szt.)
- twarożek (30-40 g)
- oliwa (łyżeczka)
- świeża bazylia (kilka listków)
- sól, pieprz
pasta z jajkiem
- jogurt naturalny (1 łyżka)
- twarożek (30-40 g)
- jajko gotowane
- sól, pieprz
Wykonanie: W przypadku obu past składniki należy zmiksować w blenderze, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 3 duże jajka
- 5 łyżek mleka
- sól i pieprz
Wykonanie: Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni podgrzać łyżkę masła, dodać starty czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć szpinak i mieszając smażyć go przez ok. 1 - 2 minuty. Jajka energicznie roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Dodać szpinak z patelni. Na patelni podgrzać drugą łyżkę masła i wlać całą masę podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
masa twarogowa:
- twaróg
- jogurt naturalny
- miód
Wykonanie: W miseczce wymieszaj na gładką masę mąkę, żółtka jaj, mleko, wodę i oliwę. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj do masy na ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Twaróg wymieszaj z jogurtem i miodem. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż w trójkąty.
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kminku lub kuminu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, dodać kminek, czosnek, pokrojoną paprykę w kostkę. Całość smażyć na średnim ogniu. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Dusić przez około 5 minut, doprawić słodką papryką i chilli do smaku. W sosie zrobić cztery dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia jajek.