Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
3 szklanki purée z dyni
1/2 szklanki oleju kokosowego, stopiony
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, pokrój dynię w paski, usuń tylko pestki. Na blaszce ułóż pociętą dynię i piecz do momentu, aż będzie miękka. Następnie wydrąż miąższ i zmiksuj w blenderze. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Do purée z dyni, dodaj jajka, olej kokosowy i wyciąg waniliowy, zmiksuj całość na gładką masę. Przelej powstałe ciasto do foremek i piecz przez około 20-22 minu
Składniki:
1 dynia hokkaido
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
1/4 selera
natka pietruszki
sól, pieprz, 2x liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, papryka ostra, papryka słodka, sok z cytryny, imbir, 2x ząbek czosnku, masło kokosowe.
Wykonanie:
Bulion: Wlej do garnka 2 litry wody. Dodaj umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszka, por, seler. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotuj na małym ogniu aż brulion nabierze smaku, a warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzej masło kokosowe. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj obraną i pokrojona w kostkę dynię - bez pestek. W miarę potrzeby możesz dodać gotujący się bulion. Zdejmij dynię z ognia jak już będzie miękka.
Przełóż dynię i cebulę do pojemnika. Z bulionu wyciągnij marchew, selera i pietruszkę, dodaj do dyni. Zblenduj wszystkie warzywa na gładką masę, dodaj bulion. Zupa powinna być gładka i kremowa. Dopraw do smaku: sól, pieprz, papryka, starty imbir, zgnieciony czosnek, sok z cytryny.
Do podania: prażone pestki z dyni, grzanki lub natka pietruszki.
Składniki:
250g ciastek (herbatniki lub owsiane)
80g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa sernikowa:
250g mascarpone
3 jajka
2 żółtka
800g twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
200g cukru brązowego lub kokosowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki purée z dyni
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć, następnie dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Dodać przyprawy do piernika. Masę rozłożyć na blaszce do pieczenia, ugnieść i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksuj, a następnie przełożyć na schłodzony spód ciasta. Piecz w 160 stopniach C przez 1,5 godziny.
Składniki:
1 szklanka purée z dyni
1 opakowanie krewetek
natka pietruszki
parmezan
oliwa
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 sztuk suszonych pomidorów w oleju
sok z cytryny
sól, pieprz, papryka czerwona
2 łyżki masła
makaron np. razowy
Wykonanie:
Makaron gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do momentu, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sprasowany czosnek i pokrojona w kostkę dynię. Dusić aż będzie miękka. Całość przełożyć do oddzielnego pojemnika, dodać pomidory suszone, doprawić do smaku i zblendować. Krewetki skropić cytryną i oprószyć solą, rozgrzać masło, a następnie poddusić krewetki z obu stron. Makaron wymieszać z sosem dyniowym, dodać krewetki. Podawać z natką pietruszki i parmezanem.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy z puszki
1 szklanka pieczonego purée z dyni
ząbek czosnku
oliwa
1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
1 łyżka masła orzechowego lub tahini
Wykonanie:
Ciecierzycę wypłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę i zacząć miksować. Dodać przygotowane purée z dyni, masło orzechowe lub tahini, obrany czosnek, przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Miksować na gładką konsystencję. Podawać z pieczywem.