Tapioka, przybyła do nas z Ameryki Południowej. Robi się ją z bulw manioku, rośliny która stanowi podstawę pożywienia ludności Ameryki południowej i Afryki. Podobnie jak w naszej kuchni ziemniaki. Deser z tapioki to tak naprawdę hipsterska wersja naszego przaśnego budyniu, robionego z mąki ziemniaczanej. Jeśli zrobimy ją na mleku roślinnym i posłodzimy ksylitolem otrzymamy deser, który można spożywać bez wyrzutów sumienia.
Białe kuleczki tapioki moczymy w mleku około godziny. Strączek wanilii przekrajany wzdłuż, łyżeczką wydłubujemy miąższ i dodajemy do mleka. Słodzimy ksylitolem i gotujemy, aż kuleczki staną się przeźroczyste. Truskawki miksujemy z bananem. Banan dodaje słodyczy i daje gładką konsystencję.
Gdy tapioka przestygnie przekładamy do pucharków, układając nierównomierne warstwy tapioki i musu z truskawek. Smacznego.