Pudding jaglano-bananowy z acai, orzechem włoskim i granatem
Składniki na 1–2 porcje
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka sproszkowanych jagód acai
- lub karobu
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- pyłek pszczeli (opcjonalnie)
- mała szczypta mielonego
- kardamonu (opcjonalnie)
- 2–4 orzechy włoskie
- (opcjonalnie)
- owoc granatu
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie
Ugotowaną kaszę jaglaną, mleko migdałowe, banana, jagody acai i kardamon dodaj do naczynia i zblenduj na gładki pudding. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Pudding serwuj z orzechami włoskimi oraz owocem granatu.
Rada Marka Zaremby
Pudding jaglany to pomysł na ekspresowe śniadanie nie tylko podczas detoksu. Wielu biegaczy przekonało się, że to wspaniały zastrzyk energii tuż przed treningiem lub zaraz po jego zakończeniu. Szczypta kardamonu ożywi smak tego puddingu. Dodatek jagód acai sprawi, że twój organizm otrzyma dawkę witamin i minerałów oraz – co najważniejsze – polifenoli niezbędnych do regeneracji mięśnia sercowego. Spora ilość aminokwasów, które znajdziemy w składzie jagody acai, sprawi, że twoje mięśnie będą jeszcze silniejsze i szybciej się zregenerują!