Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Wariacje tego dania mogą być różne. Wszystko zależy od tego, czy mamy apetyt na słodkie czy słone śniadanie.
omlet Agnieszka Kwiatkowska
Omlet to idealny sposób na oczyszczenie lodówki z resztek.Tak właśnie powstała nasza propozycja. Nie ma obawy, że zabraknie jakiegoś produktu, to danie bardzo ekonomiczne. Tu nie ma żadnych proporcji. Jeśli masz tylko cztery oliwki, albo dwa pomidory suszone to je po prostu zużyj. Czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut pracy. Nie musisz być szefem kuchni, wystarczy że w domu masz jajka! To podstawowy składnik każdego omleta.
omlet Agnieszka Kwiatkowska
Do naszego omleta trafiły produkty, które nie zostały wykorzystane do innych dań lub właśnie kończyły termin przydatności do spożycia.
Składniki:
Porcja na dwie osoby.
Sposób przygotowania:
Jaja roztrzep w miseczce. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, delikatnie posól i odstaw na ok. 2-3 min. Następnie odciśnij sok. Resztę produktów pokrój w kostkę, wg. uznania. Dodaj do jajek, wymieszaj wszystkie składniki i wylej na patelnię. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Omlet gotowy!
omlet Agnieszka Kwiatkowska
To jakich składników odżywczych dostarczysz w posiłku, jest w Twoich rękach! Wszystko zależy od użytych składników.
Przykładowo.
Smacznego!