Słodkie kulki, bez cukru

Słodkie nie musi być niezdrowe. Zastąp wysokoprzetworzone produkty, domową przekąską. Uzupełnij energię po treningu lub dostarcz jej tuż przed planowanym wysiłkiem.

Kuleczki są łatwe w przygotowaniu, kilkanaście minut i gotowe! Jeśli lubisz słodycze, a nie chcesz zajadać dostępnych w sklepach batonów i cukierków, to coś dla Ciebie. Proponowana przekąska nie jest niskokaloryczna, wręcz przeciwnie. Za to skład przemawia na jej korzyść. Jej zadaniem jest przede wszystkim szybkie uzupełnienie energii lub zaspokojenie zachcianki na słodycze.

Słodka przekąskaSłodka przekąska Agnieszka Kwiatkowska

To przekąska, którą możesz zabrać ze sobą np. na ultramarton czy długą wycieczkę rowerową. Dzięki obecności orzechów włoskich, węglowodany wchłaniają się stopniowo. Dla biegacza to świetna opcja na uzupełnienie glikogenu w mięśniach i wątrobie po treningu. Konsystencja kuleczek, nie wymaga gryzienia, co sprawia że ta przekąska jest naprawdę bardzo funkcjonalna.

Składniki:

  • awokado (dojrzałe, miękkie)
  • daktyle
  • orzechy włoskie
  • miód (opcjonalnie, warto dodać jest np. antybakteryjny)
  • karob (można użyć kakao)
  • olej kokosowy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15-20 min. Orzechy włoskie rozdrobnij w blenderze, dodaj obrane ze skórki awokado, odsączone daktyle, miód i karob. Zmiksuj wszystkie składniki. Olej kokosowy rozpuść w oddzielnym rondelku, następnie dodaj do pozostałych składników. Z powstałej masy, uformuj kuleczki. Obtocz w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki. Gotowe!

Słodka przekąskaSłodka przekąska Agnieszka Kwiatkowska

Sprawdź jakich składniki odżywcze dostarczasz organizmowi.

Awokado - potas, witaminy C, E, A, kwas foliwoy, likopen, luteina i zeaksantyna, kwasy tłuszczowe omega -3 i omega-6
Orzechy włoskie - białko, kwasy omega –3, L-arginina
Miód – potas, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę
Daktyle -  skarbnica cukrów prostych, błonnik, potas
Karob - białka, wapń, fosfor, potas oraz magnez  i żelazo, witaminy A, B2, B3 i D

 
Smacznego!
 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.