Zielone pesto na 3 sposoby

Idealna opcja na lunch dla zabieganych. To danie, które potrafi zrobić każdy. Wystarczy kilka podstawowych produktów i 20 minut pracy w kuchni.

W przepisach zmieniają się tylko pojedyncze składniki. Baza jest niezmienna. Smak i aromat zupełnie inny. W poniższych przepisach migdały można zastąpić: orzechami pinii lub orzechami z nerkowca. Dodatki do podania są dowolne, w naszej propozycji: pomidorki koktajlowe i oliwki. Przygotowane pesto możesz przechowywać kilka dni w szklanym pojemniku, w lodówce.

Zielone pestoZielone pesto Agnieszka Kwiatkowska

Pesto z bazylii

Składniki:

  • migdały blanszowane lub orzechy pinii
  • bazylia świeża
  • czosnek
  • tarty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 + dodatki do podania: pomidorki koktajlowe lub oliwki

Migdały rozdrobnić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać i zblendować na pesto. Całość doprawić do smaku.

Podawać z makaronem.

Zielone pestoZielone pesto Agnieszka Kwiatkowksa

Pesto z natki pietruszki

Składniki:

  • migdały blanszowane lub inne orzechy
  • natka pietruszki świeża
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 + dodatki do podania: pomidorki koktajlowe lub oliwki

Wykonanie:

Migdały rozdrobnić, dodać pokrojoną natkę pietruszki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować na pesto. Doprawić do smaku.

Pesto wymieszać w garnku z makaronem.

Zielone pestoZielone pesto Agnieszka Kwiatkowska

Pesto z jarmużu

Składniki:

  • migdały blanszowane
  • jarmuż świeży
  • czosnek
  • cebula szalotka
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 + dodatki do podania: pomidorki koktajlowe lub oliwki

Wykonanie:

Migdały zblendować. Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Wszystkie składniki połączyć w blenderze, doprawić do smaku. Jeśli wyszło za gęste można dodać więcej oliwy lub trochę zimnej wody.

Pesto wymieszać w garnku z makaronem.

Makaron razowyMakaron razowy Agnieszka Kwiatkowska