Problemy żołądkowe u biegaczy. Poznaj 6 produktów, których lepiej unikać przed treningiem

06.12.2017 17:47
Bieganie a problemy żołądkowe

Bieganie a problemy żołądkowe (fot.: pixabay)

Wstydliwe problemy podczas wysiłku fizycznego są ściśle powiązane ze wszystkimi sportami wytrzymałościowymi. Sprawdź, jakich produktów unikać, żeby zmniejszyć ryzyko konieczności przerwania treningu lub zawodów.

1. Kawa

KawaKawa fot.: pixabay

Dlaczego?
To jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka kawy. Kofeina zawarta w kawie pobudza i zwiększa wydolność organizmu, świetnie sprawdza się przed aktywnością wymagającą wysokiej wytrzymałości - np. maraton. Kofeina przyśpiesza metabolizm zwiększając wydzielanie gastryny, hormonu żołądkowo-jelitowego. Spożycie kawy wzmaga perystaltykę przewodu pokarmowego, wzrost wydzielania kwasu solnego i pepsyny przez żołądek oraz zwiększa wydzielanie wody i elektrolitów. W konsekwencji nadmiar tego napoju może wywołać kłopoty żołądkowe i biegunkę.

2. Produkty mleczne

MlekoMleko fot.: pixabay

Dlaczego?
Spożycie nabiału przed treningiem wiąże się często z biegunką, wzdęciami, gazami lub skurczami. Dlaczego? Po pierwsze, efektem może być nietolerancja organizmu na laktozę, która objawia się brakiem lub zbyt małą ilością enzymu laktazy odpowiedzialnej za trawienie tego cukru. W efekcie niestrawiona laktoza zalega w jelicie grubym, a rozwijające się w niej mikroorganizmy produkują gazy. Po drugie, proces trawienia powinien odbywać się w spoczynku, a każdy intensywny wysiłek z zalegającym posiłkiem może przyczynić się do powstawania niekomfortowych dolegliwości, w tym biegunki.

3. Błonnik

Płatki śniadaniowePłatki śniadaniowe fot.: pixabay

Dlaczego?
Włókno pokarmowe
, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie. Dzieli się na dwie frakcje rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Ta druga przyspiesza perystaltykę jelit i działa niczym miotełka, która usuwa zalegające resztki w jelitach. Nadmiar błonnika może powodować wzdęcia lub biegunkę. Przed treningiem lub zawodami, warto wyeliminować źródła błonnika nierozpuszczalnego, czyli kaszy gryczanej, płatki owsiane, otręby, pieczywo z pełnego przemiału, komosę ryżową.

4. Sorbitol

SorbitolSorbitol fot.: pixabay

Dlaczego?
To substancja, która dodawana jest do przemysłowej produkcji żywności. Sorbitolem dosładza się produkty o obniżonej kaloryczności, składnika tego dodaje się m.in. do deserów, batoników białkowych lub wyrobów piekarskich. Sorbitol jest tylko częściowo absorbowany w organizmie, w przeciwieństwie do cukru. Większość sorbitolu przechodzi w niezmienionej formie do jelita grubego i tam ulega fermentacji przez bakterie jelitowe. Z tego powodu duże spożycie sorbitolu może wywoływać gazy, wzdęcia, a czasem skurcze jelit i biegunki. Sorbitol występuje również w naturalnych produktach takich jak: śliwka, jabłko, gruszka. Warto dodać, że przeczyszczające właściwości suszonych śliwek wynikają właśnie z obecności w nich sorbitolu i błonnika.

5. Ostre potrawy

Papryka chiliPapryka chili fot.: pixabay

Dlaczego?
To nie tylko doznania smakowe, pikantne przyprawy wykazują również szereg pozytywnych właściwości na nasz organizm. Za ostry i piekący smak odpowiedzialna jest kapsaicyna, która występuje m.in. w papryce chili. Ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, ale w połączeniu z wysiłkiem fizycznym podrażniają błony jelita cienkiego i grubego. W rezultacie organizm narażony jest na rewolucje żołądkowe. Nigdy nie eksperymentuj z nowymi potrawami i produktami tuż przed zawodami.

6. Rośliny strączkowe, soczewica, fasola

Rośliny strączkoweRośliny strączkowe fot.: pixabay

Dlaczego?
Produkty, które stale zyskują na popularności, są łatwodostępne, bogate w białko i błonnik. Strączki należą do produktów wzdymających – jest to "wina" olisacharydów, cząsteczek, których trawienie jest utrudnione ze względu na brak potrzebnych do tego enzymów. Do ich strawienia organizm potrzebuje znacznie więcej kalorii niż w przypadku innych produktów, podczas wysiłku fizycznego część energii wykorzystana jest do pracy mięśni co w konsekwencji prowadzi do spowolnienia trawienia. Zalegający pokarm daje odczucie dyskomfortu i wzdęć.

Skomentuj:
Problemy żołądkowe u biegaczy. Poznaj 6 produktów, których lepiej unikać przed treningiem
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX