Problemy żołądkowe u biegaczy. Poznaj 6 produktów, których lepiej unikać przed treningiem

Wstydliwe problemy podczas wysiłku fizycznego są ściśle powiązane ze wszystkimi sportami wytrzymałościowymi. Sprawdź, jakich produktów unikać, żeby zmniejszyć ryzyko konieczności przerwania treningu lub zawodów.

1. Kawa

Dlaczego?
To jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka kawy. Kofeina zawarta w kawie pobudza i zwiększa wydolność organizmu, świetnie sprawdza się przed aktywnością wymagającą wysokiej wytrzymałości - np. maraton. Kofeina przyśpiesza metabolizm zwiększając wydzielanie gastryny, hormonu żołądkowo-jelitowego. Spożycie kawy wzmaga perystaltykę przewodu pokarmowego, wzrost wydzielania kwasu solnego i pepsyny przez żołądek oraz zwiększa wydzielanie wody i elektrolitów. W konsekwencji nadmiar tego napoju może wywołać kłopoty żołądkowe i biegunkę.

2. Produkty mleczne

Dlaczego?
Spożycie nabiału przed treningiem wiąże się często z biegunką, wzdęciami, gazami lub skurczami. Dlaczego? Po pierwsze, efektem może być nietolerancja organizmu na laktozę, która objawia się brakiem lub zbyt małą ilością enzymu laktazy odpowiedzialnej za trawienie tego cukru. W efekcie niestrawiona laktoza zalega w jelicie grubym, a rozwijające się w niej mikroorganizmy produkują gazy. Po drugie, proces trawienia powinien odbywać się w spoczynku, a każdy intensywny wysiłek z zalegającym posiłkiem może przyczynić się do powstawania niekomfortowych dolegliwości, w tym biegunki.

3. Błonnik

Dlaczego?
Włókno pokarmowe
, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie. Dzieli się na dwie frakcje rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Ta druga przyspiesza perystaltykę jelit i działa niczym miotełka, która usuwa zalegające resztki w jelitach. Nadmiar błonnika może powodować wzdęcia lub biegunkę. Przed treningiem lub zawodami, warto wyeliminować źródła błonnika nierozpuszczalnego, czyli kaszy gryczanej, płatki owsiane, otręby, pieczywo z pełnego przemiału, komosę ryżową.

4. Sorbitol

Dlaczego?
To substancja, która dodawana jest do przemysłowej produkcji żywności. Sorbitolem dosładza się produkty o obniżonej kaloryczności, składnika tego dodaje się m.in. do deserów, batoników białkowych lub wyrobów piekarskich. Sorbitol jest tylko częściowo absorbowany w organizmie, w przeciwieństwie do cukru. Większość sorbitolu przechodzi w niezmienionej formie do jelita grubego i tam ulega fermentacji przez bakterie jelitowe. Z tego powodu duże spożycie sorbitolu może wywoływać gazy, wzdęcia, a czasem skurcze jelit i biegunki. Sorbitol występuje również w naturalnych produktach takich jak: śliwka, jabłko, gruszka. Warto dodać, że przeczyszczające właściwości suszonych śliwek wynikają właśnie z obecności w nich sorbitolu i błonnika.

5. Ostre potrawy

Dlaczego?
To nie tylko doznania smakowe, pikantne przyprawy wykazują również szereg pozytywnych właściwości na nasz organizm. Za ostry i piekący smak odpowiedzialna jest kapsaicyna, która występuje m.in. w papryce chili. Ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, ale w połączeniu z wysiłkiem fizycznym podrażniają błony jelita cienkiego i grubego. W rezultacie organizm narażony jest na rewolucje żołądkowe. Nigdy nie eksperymentuj z nowymi potrawami i produktami tuż przed zawodami.

6. Rośliny strączkowe, soczewica, fasola

Dlaczego?
Produkty, które stale zyskują na popularności, są łatwodostępne, bogate w białko i błonnik. Strączki należą do produktów wzdymających – jest to "wina" olisacharydów, cząsteczek, których trawienie jest utrudnione ze względu na brak potrzebnych do tego enzymów. Do ich strawienia organizm potrzebuje znacznie więcej kalorii niż w przypadku innych produktów, podczas wysiłku fizycznego część energii wykorzystana jest do pracy mięśni co w konsekwencji prowadzi do spowolnienia trawienia. Zalegający pokarm daje odczucie dyskomfortu i wzdęć.

Skomentuj:
Problemy żołądkowe u biegaczy. Poznaj 6 produktów, których lepiej unikać przed treningiem
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX