Jak jeść, to tylko dojrzałe banany! Zobacz, dlaczego warto przekonać się do brązowych plam

Banan cieszy się niezwykle dużą popularnością wśród sportowców. Wszystko za sprawą łatwo przyswajalnych węglowodanów. Mimo wszystko, najlepiej zdecydować się na te dojrzałe.

1. Warto wiedzieć, że kiedy banan dojrzewa, to zawarta w nim skrobia zamienia się z węglowodanów złożonych na cukry proste (glukoza, fruktoza, sacharoza). Działanie to doprowadza do tego, że znika cierpki smak i owoc jest po prostu słodszy. Dania przygotowane z takich bananów są o wiele bardziej miękkie, gęste i smaczne. 

2. Oprócz tego takie banany produkują Czynnik Martwicy nowotworów. Jest to substancja, która zwalcza patologiczne komórki. Istnieje pewna zależność, że im dojrzalszy banan, tym ma silniejsze właściwości. Zatem nad czym się zastanawiać?

3. Brązowe banany działają lepiej niż leki i potrafią uchronić przed przeziębieniami oraz grypą. 

4. Sam banan zawiera dobroczynne składniki, takie jak: potas, witamin B6, C, mangan, węglowodany, antyoksydanty i błonnik.

5. Owoce bananowca można jeść samodzielnie, ale również dodawać do różnych dań. Może być to dodatek do owsianki czy główny składnik placków. W różnych kombinacjach można zrobić również z niego koktajl. Każde z przygotowanych dań z brązowymi bananami będzie o wiele bardziej smaczniejsze.

6. Banan jest dobry przed i po treningu. Przed chroni glikogen w mięśniach. A po treningu najlepiej zjeść właśnie ten dojrzały, który uzupełni potas i magnez

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

 

 

 

Copyright © Agora SA