Ciasto BEZ PIECZENIA na bazie dyni

Nie będziemy pytać o to, kto nie przepada za łakociami, bo wszyscy je uwielbiamy. Postanowiliśmy zatem wykorzystać przepis na ciasto.

Vegenerat Biegowy wykorzystał sezonowy składnik, który właśnie pręży się na sklepowych półkach. Cóż zatem może być lepszego od ciasta z dyni? I to w połączeniu z gruszką?

SKŁADNIKI SPÓD:
- niespełna 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- garść orzechów laskowych,
- 1/2 szklanki słonecznika,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 2 łyżki oleju kokosowego.

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki mieszamy/rozdrabniamy w malakserze i klejącą się masę rozkładamy w tortownicy o średnicy 26 cm. Oklejamy spód i boki, po czym odkładamy KONIECZNIE do zamrażalnika, co w późniejszym czasie okaże się istotnym elementem.

PolskaBiegaPolskaBiega Vegenerat Biegowy

 SKŁADNIKI MASA:
- 2 szklanki pure dyniowego,
- 2 mleczka kokosowego (używamy tylko stałej części, dlatego warto mleczko przechowywać w lodówce),
- 2 łyżeczki agar agar,
- 3 łyżki syropu z agawy, cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu goździków,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 gruszki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zazwyczaj proces pieczenia trwa około 30 minut, ale proponuję kontrolować opiekanie, co jakiś czas sprawdzając stopień miękkości.
2. Po wyciągnięciu dyni z piekarnika, blendujemy ją i wkładamy do garnka.
3. Do garnka dorzucamy również stałą część mleczka kokosowego, syrop, cytrynę i zaczynamy podgrzewać.
4. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i stopniowo wsypujemy, co jakiś czas smakując. Nie wsypujemy wszystkiego od razu, by nie przesadzić z intensywnością.
5. Agar rozrabiamy w 2 łyżkach wody, po czym dodajemy do pozostałych składników.
6. Gdy mleko z dynią zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 2-3 minuty.
7. Na wyciągniętym z lodówki spodzie, układamy obraną i wydrążoną gruszkę, po czym zalewamy to naszą masą. Dzięki temu, że tortownica wylądowała w zamrażalniku, ciasto szybciej zaczęło zmieniać konsystencję na stałą. Po kilku minutach ciasto, można ponownie wstawić do lodówki, by dopełniło się dzieło.
8. Po około 2 godzinnym oczekiwaniu, wyciągamy aromatyczny deser, po czym zasypujemy go startą na tarce gorzką czekoladą. 

Polska BiegaPolska Biega Vegenrat Biegowy

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Agora SA