Ciasto bananowe z nasionami chia przekładane kremem daktylowo-orzechowym. Niebo w gębie!

Biegacze lubią umilać sobie czas słodkościami. Szczególnie takimi, które robione są na bazie banana. Zobaczcie ten genialny przepis na ciasto bananowe.

Vegenerat biegowy od początku do końca przygotował genialny przepis, który pokochają wszyscy biegacze.

Musicie spróbować to ciasto.

Ciasto na bazie bananaCiasto na bazie banana Vegenerat biegowy

 

CIASTO:

* SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sok z połowy cytryny,
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki ksylitolu.

* PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki, proszek, soda, chia, ksylitol).
2. Olej mieszamy z bananem, oraz sokiem z cytryny.
3. Łączymy mąki, oraz składniki mokre.
4. Ciasto przekładamy do okrągłej formy (średnica 18 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i startą czekoladą.
5. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, w temperaturze 180 stopni.

KREM DAKTYLOWO - ORZECHOWYM:

* SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych daktyli,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka konfitury truskawkowej (bez cukru),
- 2 łyżki wody,
- 1 szklanka orzechów ziemnych.

* PRZYGOTOWANIE:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około godzinę. 
2. Daktyle odsączamy z wody i wrzucamy do malaksera.
3. Dorzucamy masło i konfiturę. Miksujemy na gładką masę.
4. Dorzucamy do masy orzechy i miksujemy przez kilka sekund by nieco rozdrobnić orzechy.
5. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół i pomiędzy warstwy kładziemy powstały krem karmelowo - orzechowy.
6. Ciasto polewamy czekoladą, na którą przepis znajduje się poniżej.

Ciasto na bazie bananaCiasto na bazie banana Vegenerat biegowy

 

POLEWA:

SKŁADNIKI:
- 1 czekolada gorzka 100 g,
- 2 łyżki stałej części mleka kokosowego,
- kilka orzechów do posypania na wierzchu.

PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuszczamy mleko kokosowe, a gdy będzie ciepłe dorzucamy czekoladę. Mieszając doprowadzamy do połączenia się obu składników. 

Powstałą masą polewamy ciasto, a na wierzchu układamy pokruszone orzechy ziemne.

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.