Vegenerat biegowy od początku do końca przygotował genialny przepis, który pokochają wszyscy biegacze.
Musicie spróbować to ciasto.
Ciasto na bazie banana Vegenerat biegowy
* SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sok z połowy cytryny,
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki ksylitolu.
* PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki, proszek, soda, chia, ksylitol).
2. Olej mieszamy z bananem, oraz sokiem z cytryny.
3. Łączymy mąki, oraz składniki mokre.
4. Ciasto przekładamy do okrągłej formy (średnica 18 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i startą czekoladą.
5. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, w temperaturze 180 stopni.
* SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych daktyli,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka konfitury truskawkowej (bez cukru),
- 2 łyżki wody,
- 1 szklanka orzechów ziemnych.
* PRZYGOTOWANIE:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około godzinę.
2. Daktyle odsączamy z wody i wrzucamy do malaksera.
3. Dorzucamy masło i konfiturę. Miksujemy na gładką masę.
4. Dorzucamy do masy orzechy i miksujemy przez kilka sekund by nieco rozdrobnić orzechy.
5. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół i pomiędzy warstwy kładziemy powstały krem karmelowo - orzechowy.
6. Ciasto polewamy czekoladą, na którą przepis znajduje się poniżej.
Ciasto na bazie banana Vegenerat biegowy
SKŁADNIKI:
- 1 czekolada gorzka 100 g,
- 2 łyżki stałej części mleka kokosowego,
- kilka orzechów do posypania na wierzchu.
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuszczamy mleko kokosowe, a gdy będzie ciepłe dorzucamy czekoladę. Mieszając doprowadzamy do połączenia się obu składników.
Powstałą masą polewamy ciasto, a na wierzchu układamy pokruszone orzechy ziemne.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ